„Twoja oś czasu” w Mapach Google spowodowała, że wyłączę śledzenie lokalizacji.

To, że Google zbiera przeróżne dane o naszej aktywności w Internecie to żadna nowość. Nie raz zapewne spotykaliście się z wyświetlanie reklam oglądanych wcześniej produktów na innych stronach, jest to tak zwany remarketing.

Pewnie dla wielu z was jest również świadoma iż Google zbiera dane o lokalizacji i przemierzanych przez nas trasach dzięki telefonom z Androidem. Ja do tej pory pomimo, że wiedziałem o tym, trochę to lekceważyłem i chyba nie zdawałem sobie do końca sprawy jak daleko to zaszło, do chwili dodania opcji „Twoja oś czasu” a Google Maps.

Dotychczas wiedziałem, że historia moich lokalizacji była przechowywana, mogłem nawet ją podglądać w panelu użytkownika Google. Było to zaprezentowane w postaci mniej lub bardziej dokładnych linii na mapie Google, które faktycznie wyznaczały mniej więcej pokonywane przeze mnie drogi.

Teraz na osi czasu widzę, że nie jest to aż takie przybliżone jak mi się wydawało. Google dokładnie wie o której wyszedłem z domu i jakim środkiem transportu pokonywałem trasę. Wie, że o 9:34 byłem w drogerii a 17 minut później już w delikatesach do, których dojechałem samochodem. Zdjęcia synchronizuje z Google+ przez co wiedzą, że w weekend byłem w parku i zrobiłem 54 zdjęć po czym pojechałem na obiad do tej i tej knajpy.
Normalnie jak w Orwellowskim Wielkim Bracie. Zakładam, że Google nie ma jakiś niecnych planów związanych ze „śledzeniem” mnie, a wszystko to ma na celu zwiększenie zainteresowania swoimi reklamami i serwowania bardziej dopasowanych treści. Zapewne niedługo będę dostawał więcej reklam wspomnianej drogerii bo ostatnio bywam w niej regularnie, a być może konkurencyjna sieć będzie chciała mnie do siebie przekonać.

O takie przeniesienie internetowego Cookies do realnego świata. Co innego jak mamy coś do ukrycia, podejrzewam, że Google będzie musiało udostępniać dane o naszej historii lokalizacji stosownym służbom na ich żądanie.

Jak wyłączyć historię lokalizacji?

Na szczęście możemy wyłączyć Historię lokalizacji. Jeśli chcemy zrobić to tylko dla konkretnego urządzenia wchodzimy w:

  1. Wchodzimy w Ustawienia
  2. Następnie w Lokalizacja > Historia lokalizacji

Historia Lokalizacji 2 Historia Lokalizacji

I tam mamy podgląd na wszystkie urządzenia raportującą naszą lokalizacje podpięte do tego konta. Możemy wyłączyć ją dla danego urządzania bądź dla całego konta.

Na dole mamy przycisk do usuwania całej historii lokalizacji, która w teorii wyczyści ją z serwerów Google ale czy faktycznie tak będzie? No dobra może trochę za dużo teorii spiskowych. :) Swoją drogą ciekawy jestem jak wprowadzenie funkcji Osi czasu do Map Google wpłynie na ilość osób udostępniających historię lokalizacji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *